23.3.2021

Aandacht voor mensen met dementie

Aandacht voor mensen met dementie én hun naasten. Dat is het streven van de raadsleden Marcel Sanders, Puck de Nijs, Harry Piket en Marga Mulder die als ambassadeurs van onze dementievriendelijke gemeente op maandag 22 maart bijna 200 Amaryllisbollen lieten bezorgen bij de dagbestedingen in Schagen.

Aandacht voor dementie. Aandacht voor mensen met dementie én hun naasten. Dat is het streven van de raadsleden Marcel Sanders, Puck de Nijs, Harry Piket en Marga Mulder die als ambassadeurs van onze dementievriendelijke gemeente op maandag 22 maart bijna 200 Amaryllisbollen lieten bezorgen bij de dagbestedingen in Schagen waar thuiswonende mensen met dementie begeleid worden.

Puck de Nijs licht hun ambassadeurschap toe: “In Nederland worden we steeds ouder. Mede hierdoor zullen we in de samenleving vaker te maken krijgen met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Momenteel zijn er in Nederland 290.000 mensen met dementie en dit aantal zal in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Hoog tijd dus voor meer aandacht en daarmee meer bewustwording.”

De vier bezochten de dagbesteding de Nieuwe Nes in Schagen. Eén van de negen plekken in de gemeente waar voor mensen met dementie die zelfstandig wonen diverse activiteiten worden georganiseerd. “Het idee is dat de Amaryllisbollen op de dagbesteding worden geplant. Het zijn dus doe-cadeaus,” vertelt Marga Mulder. “De mensen hebben er vervolgens niet alleen vandaag plezier van, maar nog veel langer. Uit de bol zal na 6 à 8 weken een prachtige kleurrijke bloem bloeien. Wie wordt daar nu niet vrolijk van?”

Dankbaar
De deelnemers namen het cadeau met veel plezier in ontvangst en gingen direct aan de slag. Zo laat Mevrouw Rozenbroek trots haar gepotte Amaryllisbol zien. En niet alleen zij geniet, haar dochter geniet volop met haar mee. “Het is erg fijn dat er dagbestedingen zijn voor mensen met dementie, zoals mijn moeder. Niet alleen zij, maar ook wij ondervinden veel steun aan alle begeleiding.” Via de huisarts is de familie Rozenbroek bij Geriant Kenniscentrum Dementie terecht gekomen. En zo is het welbekende balletje gaan rollen.

Ambassadeur Marcel Sanders geeft aan hoe belangrijk het is dat de ziekte herkend wordt en dat er actie wordt ondernomen. “Met de juiste hulp en informatie kunnen mensen zo lang als mogelijk en gewenst thuis wonen en meedoen in de samenleving. Het helpt als inwoners, jong en oud, dementie vroeg herkennen, weten hoe ze het beste met iemand met dementie om kunnen gaan en waar ze terecht kunnen voor ondersteuning.”

“Aandacht voor dementie. Aandacht voor mensen met dementie én hun naasten. Dat is het streven en met deze actie is er weer een mooie stap gezet,” sluit een enthousiaste Harry Piket het bezoek met een goed en positief gevoel af.

Dementievriendelijke gemeente
Dankzij de inzet van onder andere de vier raadsleden, mag de gemeente Schagen zichzelf sinds 2019 officieel een dementievriendelijke gemeente noemen. Het staat voor een gemeente waar mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. Het staat voor een gemeente die haar inwoners met dementie en hun mantelzorgers steun biedt.

Speciaal voor mensen die even niet meer weten waar naar toe te gaan bij twijfel of een concrete hulpvraag is er een (gratis en online) training ‘Goed omgaan met dementie’. Op de website www.samendementievriendelijk.nl worden bovendien waardevolle tips gegeven. Ook op de site van de gemeente Schagen is veel informatie te vinden. www.schagen.nl/dementievriendelijk.“