23.9.2022

150 dagen sinds de eerste raadsvergadering

Vandaag op de kop af is het 150 dagen geleden dat ze zitting nam in haar eerste raadsvergadering. Tot nu toe valt het raadslidmaatschap haar allerminst tegen. Integendeel. Maaike Tesselaar (JessLokaal) vindt haar nieuwe rol nog veel leuker dan ze vooraf had gedacht. “Het is keihard werken en dat wist ik van tevoren...

Vandaag op de kop af is het 150 dagen geleden dat ze zitting nam in haar eerste raadsvergadering. Tot nu toe valt het raadslidmaatschap haar allerminst tegen. Integendeel. Maaike Tesselaar (JessLokaal) vindt haar nieuwe rol nog veel leuker dan ze vooraf had gedacht. “Het is keihard werken en dat wist ik van tevoren. Wat het zo leuk maakt is het vele leren, onder andere van mijn partijgenoten (Hans Kröger, Lars Dignum, Simco Kruijer, Marijn Streefkerk), die er al één of meerdere termijnen op hebben zitten.”

Wat ze vooral niet had gedacht, is dat ze zo snel al veel kan betekenen. “Ik ontmoet en spreek ongelooflijk veel mensen. Ik zoek ze op door naar dorpsraden, sportclubs, verenigingen en informatieavonden te gaan. Daar luister ik en koppel hetgeen ik hoor gelijk terug. Doordat ik als raadslid dicht bij het vuur zit, kan ik vervolgens problemen waar mensen tegenaan lopen bij de juiste personen aankaarten. Zij kunnen op hun beurt aan de slag gaan met het zoeken naar een oplossing.”

Durf te vragen
Het eigen maken van al die verschillende dossiers, daar zag ze het meeste tegenop. Dit blijkt in de praktijk echter sneller te gaan dan gedacht. “Welke vraag ik waarover ook heb, ik kan altijd wel bij iemand terecht. Je moet alleen wel durven te vragen. Door ons wekelijks fractieoverleg komen alle onderwerpen voorbij en blijf je goed op de hoogte.”  

Tot slot is er toch ook nog wel een lastig puntje te noemen. Waar ze als docente iedere dag klassen vol met pubers toespreekt, vindt Maaike het spreken in de raadzaal soms best spannend. “Elke keer als ik iets moet zeggen ben ik ongelooflijk zenuwachtig. Heel gek. Want dat ben ik totaal niet van mijzelf gewend. Het zal er wel bij horen. Ik ga er dan ook vanuit dat dit een kwestie van ervaring is en ik die zenuwen snel de baas ben.”