Monument 400 jaar Zijpe

Wie kent hem niet? De markante houten brug over de Grote Sloot ter hoogte van Sint Maartensbrug, gebouwd ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Zijpe en Hazepolder. Het ontwerp van Joke Zaal laat de constructie van een stolpboerderij zien is en is tevens een verbinding tussen de oost- en westzijde van de Grote Sloot.

Hans herinnert zich de onthulling van het monument in 1997 als de dag van gisteren. “Het was een geweldig leuk moment, waarop alle mensen uit alle dorpen samenkwamen. De saamhorigheid was bijzonder, net als de plek. Hier geniet ik van het weidse uitzicht met de duinen aan de ene kant en de stad aan de andere. We hebben hier alles. En dat is op de brug in één prachtig beeld te vangen.”

Horen en zien wat Hans tijdens de vergaderingen heeft gezegd en/of gestemd? Vind het uit op: raad.schagen.nl

Hans Kröger

Hans Kröger

Naam
Hans Kröger
Partij
JESS LOKAAL
Functie
Raadslid

Je gaat niet voor jezelf de politiek in

Wie denk dat de partij van Hans Kröger relatief nieuw is in de lokale politiek van Schagen heeft het mis. Integendeel. De geschiedenis van JESS Lokaal gaat al heel wat jaren terug, negentig om precies te zijn. Hans is het langst zittende raadslid van de gemeente en gaat ook al heel wat jaren terug.

“Toen in 2013 de gemeentes Schagen, Zijpe en Harenkarspel fuseerden, vormden de drie lokale partijen HiB, AB’89 en BKV, een nieuwe partij genaamd JESS Lokaal. Alle drie namen zij hun eigen portie kennis en ervaring mee. Door te gaan samenwerken binnen de grotere gemeente werden we samen sterker.”

Samen. Een woord dat in bijna elke zin, uitleg en onderbouwing van Hans voorkomt. “We hebben elkaar nodig. Simpel zat. Ik geloof in samen(werking). Alles wat je in het leven doet, of het nu om wonen of werken gaat, dat doe je immers samen. Alleen kom je niet zo ver. Je moet elkaar helpen, dan kom je veel verder.”

Toen hij in 1994 de politiek in ging, deed hij dat uit maatschappelijke interesse en omdat hij anderen wilde helpen. Dit zijn nog steeds zijn drijfveren, al is er in al die jaren behoorlijk wat veranderd. “Zeker de beginjaren was het raadswerk behoorlijk tijdrovend. Van de meeste dossiers en onderwerpen heb je geen tot weinig kennis. Dit moet je opbouwen en dat doe je door te lezen, te luisteren en simpelweg door aan mensen toelichtingen te vragen.”

Tijdrovend is het raadswerk nog altijd, alleen heeft Hans inmiddels een ongelooflijke dossierkennis en is zijn netwerk alleen maar groter geworden. “Je inzetten in de politiek doe ik met veel plezier, anders houd je het ook niet vol. Natuurlijk zijn er ook mindere perioden en heb je soms spijt van een procedure, maar de wetenschap dat je mensen helpt en een steentje bijdraagt aan de omgeving waarin je woont maakt dat het allemaal waard.”

 

Meer weten over Hans en/of zijn partij? Check jesslokaal.nl/!
Een vraag, of een bericht voor Hans? Mail hem dan: h.kroger@raadschagen.nl

Horen en zien wat Hans tijdens de vergaderingen heeft gezegd en/of gestemd? Vind het uit op: raad.schagen.nl

WERK
Directeur bestuurder Woningstichting Het Grootslag
Diverse commissies en besturen uit hoofde van zijn functie

Hans Kröger