KASTEEL ’T HUYS TE NUWENDORE

Kasteel 't Huys te Nuwendore in Eenigenburg is een door Floris V gebouwde dwangburcht om de opstandige West-Friezen in toom te houden. Het kasteel is in de 13e eeuw gebouwd, tegelijk met de burchten in Medemblik, Wijdenes en Oudorp. Aan het einde van de 14e eeuw is het kasteel verwoest, waarschijnlijk ten gevolge van een dijkbreuk. De fundamenten zijn door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in 1960 geconserveerd en er is een pad naar toe gemaakt. De ruïne ligt in eenbocht van de Westfriese Zeedijk tussen Eenigenburg en Krabbendam aan deBurchtweg. (bron: hollandbovenamsterdam.com)

“Dit is een iconische plek. Ik heb de achtergrond ervan altijd heel boeiend gevonden. Daarnaast is de plek zelf natuurlijk prachtig gelegen. Ik woon hierom de hoek en kom er regelmatig. Het is een stiltegebied waar ik graag ben om in alle rust na te denken en plannen te smeden.’

Horen en zien wat Jur tijdens de vergaderingen heeft gezegd en/of gestemd? Vind het uit op: raad.schagen.nl

Jur Perton

Jur Perton

Naam
Jur Perton
Partij
VVD
Functie
Raadslid

Politiek is een prachtig mooi bedrijf

De herindeling van de gemeente Schagen in 2013 kondigde zijn pensioen aan. Na 44 jaar werkzaam te zijn geweest in het openbaar bestuur nam hij afscheid van de politiek. Maar niet voor lang. Oud-gemeentesecretaris van de gemeente Harenkarspel, Jur Perton, miste het. “Ik heb simpelweg een passie voor lokaal bestuur. Door al die jaren heen ben ik ermee vergroeid. Het was dan ook eigenlijk niet de vraag of ik terug zou komen, meer wanneer. En dat gebeurde al snel. Ik wil gewoon actief zijn en blijven.”

In 1969 startte hij zijn politieke carrière in de provincie van zijn geboorte, Groningen. Het dorp Oldehove maakte plaats voor het Brabantse Dussen, om daarna richting de grens met Duitsland in Millingen aan de Rijn aan de slag te gaan. In 1990 werd de standplaats Harenkarspel, waar hij 23 jaar aan zou blijven. “Opal die plekken heb ik alles wel zo’n beetje meegemaakt. Alle ellende, en gelukkig ook veel mooie dingen.”

In de gemeente Schagen werd Jur voor zijn partij VVD, eerst steunfractielid tot hij in 2022 inde raad gekozen werd. “Politiek zie ik als een prachtig bedrijf. Het heeft alle facetten in zich en is super divers. Hier in het westen is de nuchtere inborst heel fijn om in te werken. Ook al maken bepaalde zaken het politieke spel interessant, in Schagen kunnen we blij zijn met de gemoedelijke sfeer die er is.”

Voor de raad en daarmee voor zichzelf ziet hij een schone taak weggelegd om onder andere de communicatie tussen de politiek en de inwoners te verbeteren. “Hier heb ik welideeën over. Net als over onze dienstverlening. Ik ga me voor inzetten en ik zal geen mogelijkheid onbenut laten om mijn ideeën aan te kaarten. Maar dat is men wel van mij gewend.”

Horen en zien wat Jur tijdens de vergaderingen heeft gezegd en/of gestemd? Vind het uit op: raad.schagen.nl
Meer weten over Jur en/of zijn partij? Check www.schagen.vvd.nl!

Jur Perton
VVD
j.perton@raadschagen.nl
www.schagen.vvd.nl

Jur Perton