14.5.2021

Ze luisteren toch niet...

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van jouw inspreekrecht? Vast niet. Waarom zou je ook? Het is best eng om een presentatie voor heel veel mensen te geven. Bovendien doet de politiek er toch niets mee, want je dringt nooit tot ze door. Kortom, het is verspilde moeite. Toch?

"Het tegendeel is echter waar," zegt Sjaak Kruijer uit Tuitjenhorn. Als voorzitter van de dorpsraad sprak hij al menig keer in tijdens raads- en oordeelsvormende vergaderingen. En met succes.

“Inspreken in de politiek heeft wel degelijk zin als je het mij vraagt. Ik zeg niet dat je zonder meer gelijk krijgt en dat hetgeen jij wilt ook daadwerkelijk aangepakt wordt, maar je wordt altijd gehoord. Mijn ervaring is dat inspreken linksom of rechtsom zonder meer leidt tot verdere acties en vervolgstappen die jou dichter bij een oplossing brengen.”

Sjaak snapt op zijn beurt ook dat om de stap te zetten om te gaan inspreken, er voor veel mensen een drempel is. Spreken in het openbaar is immers niet voor iedereen zomaar weggelegd. “Je moet wel lef hebben om er te gaan staan, dat is een ding dat zeker is. Vind je het te spannend, zoek er dan iemand bij. Iemand die je kan helpen of zelfs voor jou wil spreken. Er is altijd wel een medestander in de buurt.”

Daarom een oproep aan alle collega inwoners en ondernemers van de gemeente Schagen: “Speelt er een kwestie in jouw buurt, dorp of straat? Maak het dan bespreekbaar met de politiek. Laat je stem niet verloren gaan.Laat jezelf zien en horen. Daar worden we als gemeente samen alleen maar beteren sterker van!”