oordeelsvormende vergadering


De oordeelsvormende vergadering adviseert de gemeenteraad over te nemen besluiten. De meeste onderwerpen waarover de raad een besluitmoet nemen worden eerst in een oordeelsvormende vergadering besproken voordat ze inde raad worden behandeld. De oordeelsvormende vergadering vormt de tweede fase in de besluitvorming binnen de gemeente Schagen.

Commissies en adviesorganen

In de oordeelsvormende vergadering is er voldoende tijd om een onderwerp uitgebreid te bespreken. Naast raadsleden zijn er tevens ambtenaren van de gemeente aanwezig die eventueel nog toelichting kunnen geven over de desbetreffende onderwerpen.

In deze vergadering wordt met alle fracties flink gedebatteerd. Op basis van argumenten wordt het (voorlopige)politieke standpunt gevormd. De raad adviseert vervolgens hoe een onderwerp te behandelen: als een hamer- of als een bespreekstuk.

Een hamerstuk betekent dat fracties in principe akkoord zijn met het voorstel, dus hoeft hierover in de raadsvergadering niet meer gesproken te worden. Een bespreekstuk wordt wel in de raad besproken.  De vragen die tijdens een oordeelsvormende vergadering beantwoord worden zijn bijvoorbeeld:
·    Wat is het doel van de het te nemen besluit? Wat willen we ermee bereiken?
·    Wat zijn de argumenten voor en wat zijn de tegenargumenten?
·    Aan welke voorwaarden moet het besluit voldoen om acceptabel te zijn?

De oordeelsvormende vergaderingen zijn openbaar en vooriedereen LIVE te volgen. Wil je weten wanneer er een oordeelsvormende vergadering gepland staat en wat er op de agenda staat? Al die gegevens zijn terug te vinden in het vergaderschema van de gemeenteraad.PRAAT MEE!

je ideeën met ons.

VOLG ONS

je ideeën met ons.

WAT IS NIEUW

Volg het laatste nieuws.

AL HET NIEUWS

SCHRIJF JE IN

Ontvang het nieuws per mail.

INSCHRIJVEN

CHECK DE AGENDA

Volg en/of kom langs.

NAAR DE AGENDA