14.3.2022

Kiezen is een recht en staat voor een vrij leven

Vrijheid en democratie. Volgens Moustafa Hamo zijn het sleutelwoorden. Ze staan voor het belangrijkste dat een mens kan bezitten. Zonder geen leven. Je kunt alles hebben wat je hartje begeert, maar wanneer je geen keuze hebt, stelt het allemaal niets voor. Hij kan het weten. Hij vluchtte uit Syrië. Maak kennis met deze Schagenaar. En met zijn rake woorden.

Moustafa Hamo

Vrijheid en democratie. Volgens Moustafa Hamo zijn het sleutelwoorden. Ze staan voor het belangrijkste dat een mens kan bezitten. Zonder geen leven. Je kunt alles hebben wat je hartje begeert zoals huizen, auto’s, vrienden en een gezin. Maar wanneer je geen keuze hebt, stelt het allemaal niets voor. Hij kan het weten. Hij vluchtte uit Syrië en woont sinds 2014 in de gemeente Schagen. Maak kennis met deze Schagenaar. En met zijn rake woorden.

“In mijn land kan ik ook stemmen. Ik kan alleen niet zelf bepalen op wie. We moeten er ja zeggen tegen 1 kandidaat. Een keuze was en is er nog altijd niet. Met alle gevolgen van dien. Ik denk dat ik dat het gevaar hiervan, zeker op de dag van vandaag, niet meer hoef toe te lichten."


Kiezen voor jezelf

Het gevoel wat hij in Syrië miste en waarvoor hij vluchtte, heeft Moustafa hier wel. Hier heeft hij namelijk wel een keuze. Hier kan hij zijn stem laten horen zonder dat er nare consequenties volgen. “Als Nederlander kan ik mijn stemgeven aan een partij en een persoon die mij persoonlijk verder kunnen helpen. Ik kan, door die stem te laten horen, onder andere het politieke en economische beleid mede bepalen. En dat democratische recht, dat is vrijheid.”

Zijn Nederlandse paspoort betekent, naast het zijn van stemgerechtigd, nog veel meer voor hem en zijn gezin. Het betekent zekerheid en daarmee veiligheid. “Voorheen kon ik nooit naar de toekomst kijken. Nu wel. Ik kan hem zelf mede bepalen en dat gevoel is alles waard. Dat gevoel geeft ons rust, de onrust is weg.”


Kiezen voor de toekomst

Naast zijn werk voor welcomeapp.nl, geeft Moustafa voorlichting op scholen. Daar vertelt hij zijn verhaal en dat van vele anderen. Een verhaal met een heldere boodschap. ”Oorlog is er niet alleen ver weg, het kan ook hier zijn. Zorg daarom dat je stemt en bepaal daarmee het politieke beleid in je gemeente en in je land. Hoe gaan we samen de toekomst beleven? Dat antwoord geef je met jouw stem.”