16.3.2022

Stemmen is een feestje

Met haar 27 lentes is ze de één na jongste voorzitter van alle 28 stembureaus in de gemeente Schagen. Ilonka Dekker, voorzitter van het stembureau in Schagerbrug. “Een verkiezingsdag moet een feestje zijn voor iedereen die mag stemmen. En dat maak ik er dan ook met veel plezier van. Samen met mijn team.”

Met haar 27 lentes is ze de één na jongste voorzitter van alle 28 stembureaus in de gemeente Schagen. Ilonka Dekker, voorzitter van het stembureau in Schagerbrug. “Een verkiezingsdag moet een feestje zijn vooriedereen die mag stemmen. En dat maak ik er dan ook met veel plezier van. Samen met mijn team.”


Streng

Zelf was ze best een beetje zenuwachtig toen ze voor de eerste keer ging stemmen. In haar eentje liep ze het (toen nog) statige Gemeentehuis van Schagerbrug binnen en stuitte op een tafel met streng kijkende, wat op leeftijd zijnde, stembureauleden. “Ik was enorm onder de indruk, alleen niet in positieve zin. Toen ik vijf jaar geleden een advertentie in de krant zag staan met een oproep dat ze vrijwilligers zochten, heb ik mij direct aangemeld. Het kon anders vond ik, en daar wilde en wil ik me nog steeds hard voor maken.”


Strak protocol

Inmiddels is er een vaste groep van acht dorpers die het stembureau runnen. Een relatief jong team die er samen voor zorgt dat de verkiezingsdag op rolletjes loopt. Er komt namelijk behoorlijk wat kijken bij de organisatie van zo’n dag. “Er zijn super veel regels en er is een strak protocol waar we ons aan moetenhouden. Logisch uiteraard. Niet alleen het controleren van de stempassen en ID-bewijzen, maar bijvoorbeeld ook het tellen van de stemmen zijn zaken waar een strakke hand en nauwkeurigheid bij geboden zijn.”


Gezellige sfeer

Toch moet de dag vooral een ontspannende dag zijn volgens Ilonka. Eentje waar ruimte is voor een gezellige stemming en zeker voor taart. “In mijn rol als voorzitter vind ik het belangrijk dat de sfeer goed is. Dat mensen met plezier hun stem komen uitbrengen. Nu draagt de plek waar we zitten (de kantine van de sporthal Molentocht) daar flink aan bij, maar ik zorg ook dat ik met de meeste mensen wel even een praatje aanknoop. Zeker met de jongeren die voor het eerst komen stemmen. Hun eerste stemervaring moet, als je het mij vraagt, niet zoals de mijne spannend zijn, maar vooral leuk!”

 

Wil jij bij de volgende verkiezingen ook en steentje bijdragen op het stembureau in jouw gemeente? Neem dan contact op met de gemeenteraad door een mail te sturen naar griffie@schagen.nl.