HET SCHAGERWAD

Het Schagerwad, ook wel Rietbos genoemd, is een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer en gelegen aan de Westfriese Omringdijk tussen de Kanaalweg naar Kolhorn de N248 en de weg naar ’t Zand. In de gemeente Schagen het enige als zodanig erkende natuurgebied. Het ruim honderd hectare grote gebied bestaat voor 35 hectare. uit rietland en verder uit drassige oeverlanden. Het Schagerwad is een belangrijk leef- en broedgebied voor riet-, weide- en watervogels.

“Dit is een plek waar je ongelofelijk veel vogels kunt spotten. En daar gaat mijn biologen hart natuurlijk sneller van kloppen. Maar ook de geschiedenis ervan spreekt me erg aan. Op deze plek is ons kustgebied ontstaan. De dynamiek tussen mens en natuur die je hier ziet is super interessant. Naast dat ik er veel over lees, hebben mijn vader en oma mij altijd veel verhalen verteld. Verhalen die ik op mijn beurt graag weer doorvertel.”

Horen en zien wat Sam tijdens de vergaderingen heeft gezegd en/of gestemd? Vind het uit op: raad.schagen.nl

Sam Muntjewerf

Sam Muntjewerf

Naam
Sam Muntjewerf
Partij
PVDA
Functie
Raadslid

De dingen net even anders zien

Politiek werd hem met de welbekende paplepel ingegoten. Vader Jan Muntjewerf is, zolang Sam zich kan herinneren, politiek actief voor de PvdA. Eerst als raadslid, tegenwoordig als fractiesecretaris. Al op de middelbare school was de interesse er dus. Tijdens zijn studententijd volgde de eerste stappen. “In Wageningen heb ik mij aangesloten bij de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA. Het werd, buiten het raadslidmaatschap van mijn vader, mijn eerste eigen kennismaking met de lokale politiek. En dat voelde gelijk goed.”

Na Wageningen volgden woonplaatsen Utrecht, Hilversum en Woerden om zich uiteindelijk weer in Schagen te settelen. “De keuze om terug te gaan naar mijn geboorteplaats was een logische. Hier vond ik werk en een huis. Maar het was ook een sociale. Ik voel me verbonden met de regio, met haar natuur, haar geschiedenis en met de nuchtere en directe mensen. Al lonkt het buitenland ook. Dat is echter iets voor later.”

Natuur en jongeren lopen als een rode draad door zijn leven. Na een bachelor Biologie deed hij de master Bos- en Natuurbeheer en de lerarenopleiding. Als docent op het Murmellius Gymnasium zit hij op zijn plek. Net als bij de waterscouting van Dirkshorn waar hij vrijwilliger is. “De jeugd iets bijbrengen, iets leren, dat vind ik echt te gek. Ik vind het leuk om ze dingen te vertellen, zodat ze het begrijpen en die dingen net even anders gaan zien.”

Politiek kent wat hem betreft vele parallellen met het onderwijs en de scouting. “Door mijn handelen en inzet leren mensen iets en steken ze iets op. Dat is ook waar ik blij van word. Van het leveren van een bijdrage. Ik wil het gevoel hebben dat ik iets kan veranderen en betekenen. Daar zet ik mij altijd vol voor in.”

Meer weten over Sam en/of zijn partij? Check https://schagen.pvda.nl/

Sam Muntjewerf
PvdA
s.muntjewerf@raadschagen.nl

https://schagen.pvda.nl/


bezoldigd
Docent Biologie Murmellius Gymnasium Alkmaar

onbezoldigd
Begeleider Waterscouting Dirkshorn

Sam Muntjewerf